![]() | Κράνμπερυ αποξηραμένα βιολογικά 'Βιόδωρος Γαία' Βάρος 150γρΠροϊόν βιολογικής γεωργίας Προέλευση Καναδάς Πιστοποιείται σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 834/2007 |
Πίσω από τη στυφή, υπόξινη γεύση τους κρύβεται ένας «θησαυρός» θρεπτικών συστατικών, που προστατεύουν από τον καρκίνο, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αποτελούν «ασπίδα» για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Μπορείτε, λοιπόν, να τα εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείτε πολλαπλά από την ευεργετική τους δράση.
Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες
Τα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με
επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid), μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Με βάση τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το συστατικό αυτό φαίνεται ότι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζει» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Εκείνο, όμως, που είναι εντυπωσιακό σε σχέση
με τη δράση του κράνμπερι, είναι ότι καταπολεμά τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου. Αποτρέπει και τις μεταστάσεις.
Πηγή φλαβονοειδών, βιταμινών B και C
Τρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας και με έναν επιπλέον τρόπο:
εμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή. Πρόκειται για τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το κόκκινο και κίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα.
Τα κράνμπερι περιέχουν επίσης βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού.
Καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις
Εδώ και αιώνες, τα κράνμπερι θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση.
Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Αυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
Πώς να τα καταναλώσετε
Φτιάξτε σάλτσα κράνμπερι για τη γαλοπούλα, τα κόκκινα κρέατα, το κυνήγι ή ακόμη και για το ψάρι.
Τα κράνμπερι είναι ιδανικά για μαρμελάδες και ζελέ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πηκτίνη.
Σε αποξηραμένη μορφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρωινό σας με γιαούρτι, γάλα, ως ενδιάμεσο σνακ ή στην ζαχαροπλαστική όπως οι σταφίδες.
Αυτά τα μικρά φρουτάκια είναι πολύτιμος σύμμαχός μας κατά του καρκίνου, καθώς είναι πλούσια σε κηκιδικό οξύ, μια ουσία που εμποδίζει την αλλοίωση του DNA και άρα καθυστερεί τη δράση των καρκινικών κυττάρων. Επίσης καταπολεμούν τις ουρολοιμώξεις, αλλά και τη βακτηριδιακή πλάκα των δοντιών, σκοτώνοντας ολόκληρες αποικίες από βακτήρια του στρεπτόκοκκου.
Τα κράνμπερι είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή, βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τις βλάβες των ελευθέρων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν από καρδιακές παθήσεις μέχρι καρκίνο. Για να μην πούμε και πόσο καλό κάνουν όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα.