Πολέντα σιμιγδάλι καλαμποκιού βιολογικό 'Βιόδωρος Γαία'

ΠΟΛΕΝΤΑ – ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Η πολέντα, είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της ορεινής που γίνεται από χοντροαλεσμένο

καλαμπόκι, νερό και αλάτι. Τρώγεται σαν ψωμί, είναι εξαιρετικά χορταστική και ταιριάζει με πικάντικες κόκκινες σάλτσες.

Υλικά για 4-5 άτομα :

- 500 γρ χοντροαλεσμένο καλαμποκάλευρο,

- 2 λίτρα νερό,

- 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,

- 1 κοφτή κ.σ. αλάτι.

Εκτέλεση:

Βάλτε το νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το αλάτι και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, ρίξτε το λάδι και το αλεύρι της πολέντα σιγά σιγά, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε καλά, για να μη σχηματιστούν σβώλοι. Συνεχίστε να ανακατεύετε την πολέντα με ένα ξύλινο κουτάλι, ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφη σύσταση. Όταν το μίγμα αρχίσει να δένει και η πολέντα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, μετριάστε την φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα για άλλα 20 λεπτά περίπου. Καθώς η απορρόφηση του νερού από το αλεύρι κυμαίνεται, αν δείτε ότι η πολέντα γίνεται πολύ σκληρή και δεν μπορεί να δουλευτεί, προσθέστε ανάλογο καυτό νερό, ώστε να μαλακώσει. Σερβίρετε την πολέντα ζεστή, κομμένη σε χοντρές φέτες.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αν προς το τέλος της διαδικασίας βρασμού προσθέσετε 200γρ. λυωμένο βούτυρο με 250γρ. ζεστό γάλα και ανακατέψετε καλά, έχετε έναν θαυμάσιο ΠΟΥΡΕ.